Hvordan var AKKS Bergens 2020?

Nok et år har gått, og vi kan vel trygt si at det ikke var spesielt mange som trodde at 2020 kom til å bli som det ble på denne tiden i fjor. Hverdagen og musikklivet til mange har endret seg mye i løpet av de siste 12 månedene, og mye har enten blitt avlyst eller flyttet digitalt.

AKKS Bergen har også hatt et år med noe mindre aktivitet enn vanlig på grunn av restriksjoner, men vi har likevel fått til å arrangere mye som vi er stolte av! Så her er en liten oppsummering av AKKS-året 2020, hva som skjedde, hva som ikke skjedde, og andre høydepunkter. Vi gleder oss til gjensyn med dere alle i 2021, og inntil videre – hold liv i musikkgleden!

Arrangørakademiet: RIFT

Åtte deltakere jobbet iherdig i flere måneder med det som ble konseptet RIFT. Gruppen samarbeidet med Borealis – en festival for eksperimentell musikk, og jobbet med flere i festivalledelsen for å utforme en strategi for artistkuratering, kommunikasjon og produksjon. 7. mars ble RIFT arrangert på Østre, med innslag fra fucales, IGLOOGHOST, AYA, UiBs fakultet for kunst, musikk og design, og performancen Ecstatic Materials.

fucales på RIFT. Foto: Sondre Eriksen

Feministisk Vorspiel!

Som en organisasjon som jobber for likestilling og mangfold i musikklivet er det viktig for oss å markere dager som Den Internasjonale Kvinnedagen. De siste par årene har vi arrangert podkastinnspilling med både Guri Solbergs Bra Damer og Razikapodden, og i år markerte vi kvinnedagen sammen med Bergen Offentlige Bibliotek og tidsskriftet Fett 7. mars. På arrangementet kunne du få med deg et foredrag om boken “Kvinne Kjenn Din Kropp”, en samtale om kvinnehelse før og nå, og minikonsert med Birgitta Alida.

UFLAKKS

UFLAKKS har blitt rammet av flere avlysninger i 2020, men fikk til å arrangere både Sommerfest 17. juni med jez_ebel og Derin på USF Verftets Feriekolonien, jamsession med U82 og URO på Åsane Kulturhus, og den digitale fagdagen Ung Delegat. Både jubileumskonsert med Safario og konsert med Finding Neo måtte utsettes til 2021, men gruppen har likevel jobbet iherdig med fremtidige ungdomskonserter.

jez_ebel på Feriekolonien

Eggstockfestivalen

Eggstockfestivalen 2020 skulle gått av stabelen 3. – 5. juni, men måtte føye seg inn i rekken av festivaler og konserter som måtte avlyses som følge av pandemien. Det ble likevel arrangert Eggstock Reunion i samarbeid med ASF på Kvarteret 21. august, med artister fra de siste årene som ble tilfeldig plukket ut til å representere Eggstockfestivalen gjennom de siste årene. Síf, Nico Dyl, Tetanuz og Addi O spilte på Eggstock Reunion.

Síf på Eggstockfestivalen 2019. Foto: Kristoffer Øen

Live med UKM

Vi fikk aldri sjansen til å samle flere hundre ungdommer på UKM-festivalen i Vestland på Voss 24. – 26. april, men likevel fikk vi presentert en smakebit av hva som beveger seg av ungdomskultur i det nye fylket. Live med UKM ble direktesendt fra Kvarteret i Bergen 24. juni med både klassisk musikk, dans, rock, folkemusikk, rap, metal og filminnslag, og dyktige ungdommer som både arrangører, fotografer og flerkameraoperatører.

Kurs og workshops

2020 har vært turbulent kurs år. Februar starter som normalt, men med nedstenging i mars måtte vi avlyse siste kursdager i første kursperiode og hele kursperioden i april. Høsten startet som normalt med kursoppstart i september med fokus på smittevern, spriting og avstand. Så kom november og Bergen kommune fikk en ny smittetopp. Andre kursuken måtte vi igjen stenge ned og avlyse kurs, men vi fikk gjennomført kurs for de under 20 år.

Memento Mori på AKKS konserten. Foto: Jarle H Moe.

Tross i et turbulent kurssemester er vi veldig stolte av å fått gjennomført 599 kurstimer fordelt på 57 kurs: akustisk gitar 1 & 2, bandkurs, bandleiren LOUD!, bass 1, bass jr, dj, elektronisk musikkurs, elgitar 1 & 2, gain produsentkurs, piano 1 & 2, produsentkurs med Paperclip studio, vokal 1& 2, trommer 1 & 2 og trommer junior. Totalt har vi hatt 209 kursdeltakere innom kursene våre dette året, yngste var 9 år og eldste var 57 år.

21. oktober fikk vi gjennomført AKKS- konserten på Kvarteret med opptredener av Koffor isje?, Vepsestikk, Memento Mori, Piggtråd inc., Nystad, Fahad, Elise, Vilma, Tale og TJ Hamre. Det ble en musikalsk variert kveld med mange flotte opptredener. Grunnet november restriksjonene fikk vi kun gjennomført denne AKKS- konsert av totalt tre planlagte i 2020.

Vepsestikk på AKKS konserten. Foto: Jarle Hovda Moe.

24 fantastiske instruktører har vært innom på våre ulike workshops og kurs iløpet av 2020: Anette Basso, August Riise, Birgitta Alida Hole, Dipha Thiruchelvam, Fredrik Widerøe Mekki, Ida Nerbø, Ingelin Mjåseth Hilland, Jakob Hjelmeland, Johannes Hallanger, Jørgen Træen, Kristian Stockhaus, Mia Roussel, Marie Kristin Dale, Marie Moe, Matias Tellez, Mira Thiruchelvam, Nora Hougsnæs, Nora Tårnesvik, Peder Niilas Tårnesvik, Studio Boi, Swicha Artista, Tom Crozier, Veronika Heilund og Vilde Tuv.

Fahad på AKKS konserten.. Foto: Jarle Hovda Moe

Bandleiren LOUD!

I oktober arrangerte vi Bandleiren LOUD! med 13 deltakere som brukte høstferien på å lære seg å spiller instrumenter, spille i band og lage egne låter. Det ble en lærerik, musikalsk uke med mye moro. De tre band Pritti, Zoom og Sky Crash avsluttet uken med konsert på Det Akademiske Kvarter der framførte de kule nylagede låtene sine.

Loud! bandet Pritti. Foto: Johanne Karlsrud.

GAIN – produsentkurs for jenter, ikke-binære og transpersoner

Vårt produsentkurs Gain startet opp i oktober med 6 engasjerte deltakere. Kurset gikk over 6 ganger med base på Bergen kjøtt. Vilde Tuv har vært hovedinstruktør på kurset. Underveis har vi hatt med oss gjesteinstruktører som Swicha Artista, Tatiana Heuman Qeei (Nuts and Bolts), Matias Tellez fra Skogen Studio, Jørgen Træen fra Dyper Studio og besøkt Kristian Stockhaus sitt studio på Havnelageret.

Gain høst 2020. Digital kursdag med Tatiana Heuman Qeei og bilder fra besøk i Studio i Havnelageret.

AKKS presenterer: Torsdagsrock

Vårt langvarige samarbeid med Hulen fikk i 2020 ny innpakning, og Lyden fra Øvingslokalet ble til AKKS presenterer: Torsdagsrock. 27. august inntok Anita Torrens og Phase Machine scenen på Hulen og spilte strålende konserter for fullsatt sal!

Jubileum

AKKS Bergen fylte 25 år i 2020, og hadde en ukeslang jubileumsfestival med filmvisning, debatt, bingo, ungdomskonsert og jubileumskonsert planlagt, men to dager inn i festivalen måtte de resterende arrangementene utsettes for å begrense smitte i Bergensområdet. Vi er glade for at vi fikk gjennomført både filmvisning i samarbeid med Bergen Filmklubb og debatt i samarbeid med Studentersamfunnet i Bergen, og ser frem til å feire resten av jubileet med bingo og konserter utover våren 2021! Du kan få med deg jubileumskonserten med Silja Sol allerede 12. februar, og Safario spiller UFLAKKS-konsert uken etter.

AKKS-bingo

AKKS-bingo ble arrangert i både fysisk og digitalt format i 2020! Etter kanselleringer av nesten alle vårens bingoer ble det arrangert digital AKKS-bingo med Embla and The Karidotters 20. mai, og det var godt å være tilbake! I løpet av 2020 spilte Christina Flood, Buffalo Kill, Embla and The Karidotters, Curioustín og Michelle Ullestad konsert, og ASF, Piggtråd, Hulen, Eggstockfestivalen og Borealis var bingoverter.

Øvingslokaler

2020 har vært et spesielt år for utleie av våre fem øvingslokaler på USF verftet. Totalt 432 artister og band har vært innom lokalene våre og øvd totalt 3215 timer i løpet av året. Dette er en halvering av hva vi normalt har av utleie, men 2020 har bydd på mange utfordringer. Nedstengingen av landet i mars gjorde at øvingslokalene holdt stengt fra 13. mars til 19. april. Videre i vårsemesteret fikk vi holdt lokalene åpne, men med redusert kapasitet i henhold til smittevernrutiner. Høstsemesteret startet som normalt, men med smittevern, spriting og avstand. I november var det igjen nedstenging av øvingslokalene, grunnet ny smittetopp i Bergen kommune og lokalene ble holdt stengt ut året.

Besøk fra Norge rundt

I mars fikk vi besøk av Norge rundt i lokalene våre som filmet dj kurs med instruktør Peder Niilas Tårnesvik. Se hele innslaget her:  https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/2020/DVNR04001120