UFLAKKS Mentorprogram (tidl. Arrangørakademiet) er en festivalskole for arrangørspirer i alderen 15-25 år. Festivalskolen er et pilotprosjekt i regi av AKKS Bergen.

Send inn din søknad her!

De to første utgavene av Arrangørakademiet var en enorm suksess, og AKKS Bergen er stolte av å annonsere at Vill Vill Vest er samarbeidspartner og case i 2021! Arrangørakademiet kommer tilbake i ny drakt, og er nå en del av ungdomsarrangøren UFLAKKS, men et eget mentorprogram for viderekomne.

UFLAKKS’ Mentorprogram er en konsertarrangør for og av unge, og er et pilotprosjekt for ungdom 15-25 år, som skal gi unge som er interesserte i festivaler og større arrangementer en mulighet til å lære å lage festival av noen av de beste i bransjen.

I 2021 åpner vi igjen dørene for en håndfull deltakere. Deltakerne deltar på workshops og fordyper seg i ulike tema, som booking, markedsføring, frivillighet og konsertproduksjon. UFLAKKS’ Mentorprogram er for deg som allerede har noe erfaring med konserter eller festivaler, og som har et ønske og interesse om å lære mer. Det forventes at gruppen deltar aktivt og kontinuerlig i opplæring, planlegging og gjennomføring av prosjektet. Det legges opp til månedlige møter og workshops, med noe arbeid i mellom. Store deler av programmet vil tidsfestes og planlegges i samarbeid med deltakerne og vurderes etter nåværende og fremtidig smittesituasjon.

Arrangementet og prosjektet er tilrettelagt for ungdom.

Send inn din søknad her. Spørsmål og henvendelser kan sendes til arrangementsansvarlig Marte Ljøkelsøy Ådland på epost: arrangement@bergen.akks.no.


Arrangørakademiet 2020 ble gjennomført i samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk i mars 2020. Følg med her på våre nettsider, Instagram og Facebook for informasjon om Arrangørakademiet 2021. 

Om Rift – Arrangørakademiet 2020

Rift er for unge musikkelskere – både for deg som har kjennskap til eksperimentell musikk fra før, og for deg som ikke ennå har dyppet tåen inn i dette landskapet. Sammen oppdager vi hva eksperimentell musikk kan være, og åpner både øyne og ører for et univers med uante muligheter.

Hva er likheten mellom en rift i universet og eksperimentell musikk? Og hva skjer om riften utvider seg og sluker alt vi kjenner, og etterlater oss med blanke ark? Deltakerne på AKKS Bergen sin festivalskole, Arrangørakademiet fyller en hel kveld under Borealis 2020, og blåser liv i undergrunnen, det eksperimentelle og mystiske.

De unge arrangørene har latt seg inspirere av nyskapningen og den konstante endringen universet er i, på samme måte som musikken også alltid er i bevegelse. De har latt seg fascinere av solens partikler som trenger gjennom vår atmosfære og lager små rifter – nordlyset. Det er i slike rifter det kjente og ukjente kolliderer og skaper noe enestående og vakkert. For å gjenskape den stormfulle atmosfæren i verdensrommet vil lys og farger inspirert av nordlyset følge publikum gjennom hele kvelden. Det starter i det stille med performancen Ecstatic Material av musikkprodusent Beatrice Dillon og kunstner Keith Harrison, og i løpet av kvelden vil intensiteten eskalere til det eksplosive, med både etablerte og mindre kjente artister. Lydgalleriet og Østre blir åsted for dette arrangemenetet som har fri aldersgrense.

Artister

IGLOOGHOST
Iglooghost er en artist basert i Storbritannia som skaper musikk, kunst og puslespill som graviterer seg rundt et fiksjonelt økosystem av merkelige enheter og små guder. Hver eneste utgivelse bidrar og utvider dette universet gjennom innhold på ulike medier, og han holder nå på å avrunde sitt andre album som kommer ut i år. I tillegg til å bruke tiden sin på å lage utenomjordisk laptop-musikk som Iglooghost, samarbeider han også med Kai Whiston og BABii som ‘Gloo’ hvor de lager klær og setter sammen klubbkvelder og rare gjenstander online.

fucales
Med sin «rå og upolerte utstråling» (Sondre Åkervik, BT) blander fucales Sonic Youth med jazz og pop til en feberdrøm av støy og psykedelia. Tross medlemmenes unge alder har de det siste året allerede delt sitt univers med publikum på tvers av byens scener, samt sommerens festivaler både i Norge og på Island. “Et av årets uventede høydepunkt" i følge NATT&DAG etter Vill Vill Vest 2019.

AYA
AYA er et helt ekte menneske fra de helt ekte Penninene. Arbeidet hennes dreier seg hovedsakelig om den transformative kraften erfaring og minne har på den fysiske kroppen. De har inngått en gjensidig fordelaktig musikkdistrubisjonsavtale med plateselskap som Tri Angle Records, Astral Plane Recordings og Wisdom Teeth, til Big Music Journalisms store begeistring. AYA liker virkelig tenkepauser og gråting i innspillingsstudio. I 2019 vant prosjektet den internasjonale talentkontkuransen “Work In Progress" (WIP) som arrangeres av den Londonbaserte radiostasjonen NTS, i tillegg til tittelen for beste radiovert. Men viktigst av alt: AYA er ekstatisk for å være her.

Ecstatic Material
«Ecstatic Material» er en utstilling som fengsler både øyne og ører, hvor man kan oppdage hvordan musikk kan se ut i fysisk format. Stabler av generiske plastflasker settes sammen med bilhøyttalere som fylles til randen av en flerfarget gugge, og får eksperimentelle lyder ført gjennom seg. Dette må dere få med dere!
Musikk – Beatrice Dillon
Installasjon – Keith Harrison
Presentert i samarbeid med Lydgalleriet.
Kuratert av Jennifer Lucy Allan og Al Cameron.
Bestilt av OUTLANDS, og støttet av Arts Council England og Esmée Fairbairn Foundation.

Om prosjektet

Målet er å skape bedre arrangementer som er tilgjengelige for ungdom. Per i dag er det flere aktører i Vestlandsregionen som prøver å sette opp slike arrangementer, men sjelden lykkes de i å lage noe som er relevant for målgruppen. Her kan UFLAKKS Mentorprogram hjelpe ved å bidra med ungdomsmedvirkning, ressursgrupper og musikkinteresserte ambassadører midt i primærmålgruppen.

Kulturtilbud for unge i Bergen og omegn yrer som aldri før. Det finnes opptil flere ungdomshus, kurs, aktiviteter og annet som er beregnet på denne målgruppen som sitter midt mellom barn og voksen. En gruppe som tidligere ikke har blitt tatt på alvor, og som har måttet ta til takke med tilbud for barn eller lage noe selv.

Tiden for uorganiserte aktiviteter er forbi. Alt skal være godt organisert og ledes av voksne, FAU, kommunen eller de lokale ildsjelene, du må være registrert både her og der, søke tillatelser, midler, hente inn informasjon og mye mer. Men hva gjør dette med aktivitetene som ungdommene tidligere kunne, og måtte, lage selv?

Ungdom har mye mer å bidra med enn voksne tror, og kan derfor lage det beste tilbudet for seg selv. Ved å involvere ungdom mer enn å bare spørre dem hva de vil ha, men også utfordre dem til å lage det selv, får ungdom mulighet til å delta på flere måter enn som passive publikummere.

Da AKKS Bergen i 2018 ble kontaktet av arrangøren av Tall Ships Races Bergen 2019 om å få hjelp til å snakke med ungdommer, var det en selvfølge at ungdommen også skulle få muligheten til å lære noe selv også, og ikke bare fortelle de voksne hva de ville ha. Etter å ha jobbet tett med ungdom i en årrekke ble to ting klart: ingen kjenner dem så godt som de kjenner seg selv, og ungdom har enormt mye kunnskap, ressurser og idéer. Prosjektet utviklet seg og til slutt var fokusgruppen blitt en festivalskole, hvor deltakerne jobbet tett med og ble kurset i festivalproduksjon av festivalarrangørene selv. AKKS Bergen fortsatte suksessen i 2019, og da ble Borealis – en festival for eksperimentell musikk med som case og samarbeidspartner. En ny gruppe unge arrangørspirer ble samlet for å lære om artistbooking, frivillighet, kommunikasjon og produksjon, og sammen har de utviklet et helt nytt konsept, Rift.

 


UFLAKKS Mentorprogram skal gi unge bransjetalenter en unik mulighet til å oppleve arrangementer på denne størrelsen allerede i ung alder, og vil forhåpentligvis inspirere flere til å rette seg mot arrangør- og eventbransjen. UFLAKKS Mentorprogram skal være et springbrett, et type opplæringsløp og praksismulighet for ungdom som er interessert i kultur, arrangementsvirksomhet, frivillighet og markedsføring.

Les om Arrangørakademiet og samarbeidet med Tall Ships Races 2019 og Ferieklubben her.

Les om Arrangørakademiet og samarbeidet med Borealis 2020 her.