AKKS Bergen fyller 25 år

AKKS Bergen fyller 25 år, og arrangerer jubileumsfestival 7. - 11. september. I den forbindelse vil vi høre DINE historier.

I 1995 ble AKKS Bergen stiftet av Evy Sørensen og Cecilie Arder. AKKS hadde eksistert i Oslo på Blitzhuset siden 1982, og nå var det på tide at Bergen også fikk et godt musikktilbud med kurs, øvingslokaler og konserter som la vekt på mestring, spilleglede og likestilling.

AKKS som organisasjon har gått gjennom flere faser og endringer før vi har blitt organisasjonen vi er i dag. Da AKKS ble startet i 1982 på Blitzhuset i Oslo var det som et resultat av overskuddet etter Kvinnekulturfestivalen på Kalvøya i 1979. Blant initiativtakerne bak festivalen finner du Anne Grete Preus, Rita Westvik og Hege Rimestad. De to sistnevnte oppdaget raskt at flere kvinner strømmet til for å spille så snart de hadde fått oppleve forbilder de kunne identifisere seg med, og tok overskuddet på 80 000 kr fra festivalen til å opprette et tilbud hvor kvinner kunne lære seg å spille, gå på kurs og ha lokaler å øve i. Dette tiltaket ble først kalt Aksjon Kvinnekultursenter, senere Aktivt Kvinnekultursenter, og i dag bare AKKS. Siden begynnelsen har formålet stått støtt – AKKS skal rekruttere, motivere og synliggjøre kvinner i alle ledd av musikklivet.

AKKS Bergen var tidlig ute med det viktige rekrutterings- og opplæringarbeidet av unge. I en tid hvor mye annet

Foto: Kristoffer Øen

tilbud enten var for yngre barn eller voksne, skjønte vi at ved å gi unge i alderen 14-25 år et inkluderende musikktilbud, ville kjønnsbalansen og mangfoldet forbedres på sikt. Ungdom fikk viktige møteplasser hvor de kunne lære seg å spille med andre, utvikle seg, danne band, skrive sine første låter og spille konsert. Det var kurs, øving og konserter på ungdommens premisser, som satte spilleglede, inkludering og mestring i fokus. I løpet av disse 25 årene har flere små og store band og artister sett dagens lys hos AKKS Bergen. Flere har startet på instrument- og bandkurs, før de har tatt turen innom øvingslokalene og opp på scenen for første gang. Flere har også kommet tilbake og holdt kurs og spilt headlinerkonserter som forbilder for neste generasjon.

AKKS Bergen har vokst enormt mye i løpet av de siste 25 årene, takket være ildsjeler som dedikerte frivillige og aktive styrer som hjalp til. I 2001 tok vi over driften av Eggstockfestivalen, som ga unge artister i lokalene en viktig scene å spille på. Etter flere år med en administrasjon kun bestående av daglig leder utvidet vi administrasjonen først med en kurs- og øvingslokaleansvarlig, og senere også en arrangementsansvarlig. I dag er vi en administrasjon bestående av tre fulltidsansatte, og i tillegg til den essensielle driften av kurs og øvingslokaler har vi utviklet spennende prosjekter som GAIN – et produsentprosjekt for jenter, UFLAKKS, Arrangørakademiet og LOUD! Jentenes bandleir.

Vi er stolte over hvor vi har kommet og hva vi har blitt. I 2019 hadde vi i overkant av 300 kursdeltakere, 20 instruktører, og 600 band og artister i øvingslokalene fordelt på 6372 øvingstimer. Vi arrangerte 23 arrangementer, og i overkant av 7700 publikummere deltok på arrangementene! Våre fantastiske frivillige i frivilliggruppen, UFLAKKS, Eggstockfestivalen og Arrangørakademiet har lagt ned over 1500 timer frivillig arbeid for å skape gode konsertopplevelser for unge i Bergen. Det eminente styret har sørget for at vi jobber mot fremtiden med historien vår tett mot brystet. Alle disse har vært med på å gjøre AKKS Bergen til den organisasjonen vi er i dag.

Medlemmene, aktiviteten og formålet skal feires fem dager til ende 7. – 11. september, med både kjære tradisjoner og nye arrangementer. Vi bruker uken til å synliggjøre formålet vårt i flere ulike formater, og på flere arenaer. Det blir selvfølgelig både AKKS-bingo og UFLAKKS-konsert, i tillegg til filmvisning og debatt. Hele uken avsluttes med en real bursdagsfeiring som er jubilanten verdig.

Vi hadde ikke vært den organisasjonen vi er i dag uten våre medlemmer. I 2019 hadde vi 800 medlemmer her

Foto: Embla Karidotter

i Bergen, og nå som dere har blitt bedre kjent med vår historie vil vi høre deres! Hva er ditt beste AKKS-minne, og hva har AKKS Bergen betydd for deg? Hva ser du frem til å oppleve hos oss i fremtiden? Hva var ditt første møte med AKKS Bergen? Alle historier og hilsener er velkomne, intet minne er for lite!

 

Har du lyst til å sende inn dine minner, bilder, historier eller bursdagshilsner? Send inn i tekst- bilde-, eller videoformat til arrangementsansvarlig, Ragnhild Severeide på arrangement@bergen.akks.no. Vi gleder oss til å høre fra deg!