Festivalskolen Arrangørakademiet har jobbet tett med festivalen Borealis i mange måneder, og nå skal resultatet presenteres for unge musikkinteresserte i Bergen.

Arrangørakademiets RIFT går straks av stabelen, og vi gleder oss enormt til å se hva deltakerne har jobbet med de siste månedene!

 

Da AKKS Bergen i 2018 ble kontaktet av arrangøren av Tall Ships Races Bergen 2019 om å få hjelp til å snakke med ungdommer, var det en selvfølge at ungdommen også skulle få muligheten til å lære noe selv også, og ikke bare fortelle de voksne hva de ville ha. Etter å ha jobbet tett med ungdom i en årrekke ble to ting klart – ingen kjenner de så godt som de kjenner seg selv, og ungdom har enormt mye kunnskap, ressurser og idéer. Prosjektet utviklet seg, og til slutt var fokusgruppen blitt en festivalskole, hvor deltakerne jobbet tett med og ble kurset i festivalproduksjon av festivalarrangørene selv. AKKS Bergen fortsatte suksessen i 2019, og da ble Borealis – en festival for eksperimentell musikk med som case og samarbeidspartner. En ny gruppe unge arrangørspirer ble samlet for å lære om artistbooking, frivillighet, kommunikasjon og produksjon, og sammen har de utviklet et helt nytt konsept, Rift.

Deltakerne har jobbet tett med festivalstaben i Borealis, og sammen har de utviklet grafisk profil og konspet, promoteringsplaner og -strategier, plukket ut og booket artister, jobbet med frivillighet og satt opp produksjonsplaner. Nå er deltakerne klare for å vise frem konseptet, og vi gleder oss enormt til å oppleve arrangementet på nært hold.
Rift er for unge musikkelskere – både for deg som har kjennskap til eksperimentell musikk fra før, og for deg som ikke ennå har dyppet tåen inn i dette landskapet. Sammen oppdager vi hva eksperimentell musikk kan være, og åpner både øyne og ører for et univers med uante muligheter.

Hva er RIFT?

Hva er likheten mellom en rift i universet og eksperimentell musikk? Og hva skjer om riften utvider seg og sluker alt vi kjenner, og etterlater oss med blanke ark?
Deltagerne på AKKS Bergen sin festivalskole, Arrangørakademiet, fyller en hel kveld under Borealis 2020, og blåser liv i undergrunnen, det eksperimentelle og mystiske.

De unge arrangørene har latt seg inspirere av nyskapningen og den konstante endringen universet er i, på samme måte som musikken også alltid er i bevegelse. De har latt seg fascinere av solens partikler som trenger gjennom vår atmosfære og lager små rifter – nordlyset. Det er i slike rifter det kjente og ukjente kolliderer og skaper noe enestående og vakkert. For å gjenskape den stormfulle atmosfæren i verdensrommet vil lys og farger inspirert av nordlyset følge publikum gjennom hele kvelden. Det starter i det stille med performancen Ecstatic Material av musikkprodusent Beatrice Dillon og kunstner Keith Harrison, og i løpet av kvelden vil intensiteten eskalere til det eksplosive, med både etablerte og mindre kjente artister.
Lydgalleriet og Østre blir åsted for dette arrangementet som har fri aldersgrense!

Artister

IGLOOGHOST
Iglooghost er en artist basert i Storbritannia som skaper musikk, kunst og puslespill som graviterer seg rundt et fiksjonelt økosystem av merkelige enheter og små guder. Hver eneste utgivelse bidrar og utvider dette universet gjennom innhold på ulike medier, og han holder nå på å avrunde sitt andre album som kommer ut i år. I tillegg til å bruke tiden sin på å lage utenomjordisk laptop-musikk som Iglooghost, samarbeider han også med Kai Whiston og BABii som ‘Gloo’ hvor de lager klær og setter sammen klubbkvelder og rare gjenstander online.

fucales
Med sin rå og upolerte utstråling (Sondre Åkervik, BT) blander fucales Sonic Youth med jazz og pop til en feberdrøm av støy og psykedelia. Tross medlemmenes unge alder har de det siste året allerede delt sitt univers med publikum på tvers av byens scener, samt sommerens festivaler både i Norge og på Island. “Et av årets uventede høydepunkt” i følge NATT&DAG etter Vill Vill Vest 2019.

AYA

AYA er et helt ekte menneske fra de helt ekte Penninene. Arbeidet hennes dreier seg hovedsakelig om den transformative kraften erfaring og minne har på den fysiske kroppen. De har inngått en gjensidig fordelaktig musikkdistrubisjonsavtale med plateselskap som Tri Angle Records, Astral Plane Recordings og Wisdom Teeth, til Big Music Journalisms store begeistring. AYA liker virkelig tenkepauser og gråting i innspillingsstudio. I 2019 vant prosjektet den internasjonale talentkontkuransen “Work In Progress” (WIP) som arrangeres av den londonbaserte radiostasjonen NTS, i tillegg til tittelen for beste radiovert. Men viktigst av alt; AYA er ekstatisk for å være her.

 

Ecstatic Material
«Ecstatic Material» er en utstilling som fengsler både øyne og ører, hvor man kan oppdage hvordan musikk kan se ut i fysisk format. Stabler av generiske plastflasker settes sammen med bilhøyttalere som fylles til randen av en flerfarget gugge, og får eksperimentelle lyder ført gjennom seg. Dette må dere få med dere!
Musikk – Beatrice Dillon
Installasjon – Keith Harrison
Presentert i samarbeid med Lydgalleriet.
Kuratert av Jennifer Lucy Allan og Al Cameron.
Bestilt av OUTLANDS, og støttet av Arts Council England og Esmée Fairbairn Foundation.