Om avtalen

På denne siden finner du AKKS Oslos Avtale om forebygging av seksuell trakassering som kan lastes ned og signeres. Avtalen har som formål å være et verktøy for å skape en tryggere musikkbransje ved at vi som aktører, ved å signere den,  forplikter oss til å være med på forebyggingen av uønsket seksuell oppmerksomhet som er ubehagelig og skaper utrygghet i musikkbransjen og er gode allierte mot våre kolleger.

Hvem kan signere?

Artister, band og andre aktører i musikkbransjen oppfordres til å signere avtalen. Som band eller organisasjon kan dere signere avtalen internt til egen bruk. Det er også mulig å sende signerte avtaler i retur til oss i AKKS Oslo på: oslo@akks.no hvor aktører som har signert avtalen lagres i en oversikt, som vi på sikt planlegger å publisere på våre nettsider. Vi håper så mange som mulig signerer avtalen, og sammen er med på å ta ansvar for å skape en trygg bransje, og at vi ved å ha en oversikt over aktører som har signert deler på ansvaret fremover med å forhindre seksuell trakassering.

Avtalens bakgrunn

Vinteren 2018 tok AKKS Oslo initiativ til å lage en avtale for å forebygge seksuell trakassering, der målgruppen var artister, band og andre utøvende musikere i Norge. Vi ønsket å gi musikere et verktøy for å vite hvor grensene går, og hjelpe hverandre å være enda bedre kolleger som støtter hverandre i saker som gjelder seksuell trakassering. AKKS Oslo laget et utkast på en avtale, før vi inviterte til en samtale for mannlige musikere som ga sine innspill og tanker på avtalen, dette tiltaket følte vi var viktig for å passe på at menn også engasjerte seg i samtalen, da vi har opplevd at menn kan være usikre på hvordan de passer inn i en slik diskusjon. Vi ønsket å passe på at dette var en avtale som også ga gode tips til hvordan man som mannlig musiker kan være en god alliert. Avtalen ble så ferdigstilt våren 2019 av en arbeidsgruppe bestående av Haley Shea ( AKKS Oslo, Sløtface), Tor-Arne Vikingstad (Sløtface og STAR), Nils Jørgen Nilsen (Honningbarna) og Henrik Søberg (Lazy Queen) med rådgivningshjelp fra organisasjonen Balansekunst. Vinteren 2020 ble avtalen publisert på AKKS Oslos hjemmesider, og vi har påbegynt arbeidet med å samle inn signaturer.

Last ned avtalen her: Avtale om forebygging av seksuell trakassering