Workshops

Her kan du se foto og lese mer om noen av workshopene vi har hatt på SNAKKS!

8. desember hadde vi trommeworkshop med Veslemøy Narvesen. Vi lærte hva en grunnleggende rocke-rytme består av, samt at jazztrommer ofte er triol-basert. I tillegg gikk hun gjennom en rekke ulike perkusjonsinstrumenter som en kan «krydre» musikk med og hadde med seg en pose med diverse shakers, cymbaler og ulike stikker, køller og visper og demonstrerte hvordan disse kan gi ganske ulik karakter til trommelyden. Hun viste oss og hvordan trommene går i et av bandene sine Mall girl, hvor flere fikk prøve seg på å jamme. I tillegg fikk vi høre noe musikk hun har komponert og vært med på å spille inn, blant annet et stykke på sag, hvor hun deretter demonstrerte live hvordan en får lyd i en sag. Metoden er å holde sagen på en slik måte at den danner en slags S, også deretter må en øve seg på å finne hvor på sagen som tilsvarer ulike toner. En spiller typisk med en bue for å få lyd i en sag. Det var utrolig fascinerende og vi hadde det veldig gøy med å lære mer om trommer, og jamme sammen med Veslemøy!

 

Fredag 10. mai var vi så heldige at vi hadde besøk av Miriam Kibakaya, som viste oss noen av de musikalske prosjektene hun jobber med, blant annet Miriam Kibakaya Concept, Naemaband og Suprespreder. I tillegg fortalte hun litt om sin musikalske reise, og hvordan hun fant frem til sin egen stemme og sound. Hun fortalte blant annet om en av sine inspirasjoner, «Tapet til folket» av Alpaca Ensemble, hvor hun sa at hun i ettertid ønsket å prøve å bruke stemmen som et instrument, og prøve å synge som saxofonen. https://www.youtube.com/watch?v=odgDdYV1JyA&ab_channel=AlpacaEnsemble-Topic

Miriam inviterte og til en samtale om improvisasjon, hva det er og hvordan improvisasjon kan være nyttig både når vi musiserer sammen, og skaper et fellesskap, men og kan være et verktøy når vi skaper musikk. Hun sa blant annet at vi alle improviserer egentlig hver dag, vi tar alle valg hele tiden, mer eller mindre bevisst, og dette er og en form for improvisasjon. Mange tror gjerne at improvisasjon er noe kun forbeholdt de som er «flinke» nok, eller at det må ha en viss kompleksitet. Men improvisasjon handler om mye mer, og er først og fremst en slags variasjon av noe. På samme måte som at vi kommuniserer ved å sette sammen ord til setninger, så trenger vi noen små byggeklosser, men når vi først har disse byggeklossene så er det helt opp til oss hvordan vi vil sette de sammen. Såkalte «feil» som oppstår er ikke egentlig feil, men uforutsette variasjoner som passer mer eller mindre en kontekst, avhengig av hvilken intensjon som ligger bak. Kanskje noe av det fineste med improvisasjon er at i trygge rammer så kan det oppstå et fellesskap, hvor en kan leke og føle på en frihet som en kanskje ellers ikke så ofte gjør. Og det er noe spennende med å være med å skape noe i fellesskap som er større enn seg selv, som ikke finnes fra før, og kanskje låter helt unikt. Vi takker for fint besøk og interessante samtaler og gleder oss til å høre mer musikk fra Miriam i fremtiden!

 

19. april hadde vi bass-workshop med vår egen Oda Steinkopf! Her fikk deltakerne anledning til å stille spørsmål og lære mer detaljert om bass. Hva det er  med bass som får musikk til å groove? Hvordan gjøre musikk mer rytmisk, og hvilke bass-teknikker som finnes, som blant annet slap-bass, «pop»-lyd, walking-bass, disco funky bass. Hvordan ulike bass-teknikker og triks definerer ulike sjangre. Hva er bassens rolle i band og hvordan tenke som en bassist? Vi fikk og live-solo konsert med Oda på bass, hvor hun demonstrerte noen teknikker på sin 5-strengers bass, til stor begeistring fra deltagerne. Vi fikk og satt igang masse bandjam på slutten og flere fikk nok øynene opp for bassen som instrument og hvor gøy det kan være å spille bass. Vi rakk og en runde med noen klappe-øvelser hvor Oda instruerte og vi fikk øvd oss på polyrytme 3 mot 4! Ikke bare enkelt, men gøy var det!

12. april Ana Dunjic – Video art and visuals – VJ-ing

Vi fikk lære mer om hvordan en kan jobbe med video som kunstform, også kalt VJ-ing, og hvordan visuals og lyd kan gå hånd i hånd og skape et helhetlig kunstutrykk. I tillegg fikk vi bli bedre kjent med Ana og høre om den spennende oppveksten hennes i Belgrade og undergrunnsscenen der etter krigen, hvor hele hennes interesse for VJ-ing startet! Spesielt det med at hun snakket om hvordan hun som ung og andre unge hun kjente hadde et behov for å ha sitt eget sted hvor de kunne spille musikk, være glade og få kontakt med andre mennesker traff veldig, da dette er nettopp det SNAKKS handler om <3 Også hvordan hennes reise har vært og hvordan det har vært for henne å etablere seg her som kunstner og samtidig bli mor. Mother Cleaning er blant annet et resultat av at hun tok et oppgjør med det hun opplevde var forventninger til henne etter at hun hadde blitt mor, som nå har blitt en kunstvideo.

If you missed this workshop or want to learn more about Ana and her work, you can check out her website, and some of the works she presented to us here!

Cold Water (2020) visuals by Ana Dunjic, music by Syntia Rose, which is an experimental pop duo of Frida Blomberg Håvardstun & Magdaléna Manderlová.

https://anadunjic.no/Cold-Water-2020

Mother Cleaning (2021)
https://anadunjic.no/Mother-Cleaning-2021

Touch Me Not (2021)
https://anadunjic.no/Touch-Me-Not-2021

The Shape of Time

Exploration of time objects in a performative communal environment

An interactive workshop led by Ana Dunjic,

artist, filmmaker and VJ from Belgrade, Serbia, based in Trondheim.

Topic: Observe moving images of our world without applying structure, context or narrative.

As waves of insight merge with music, dancing, meditation and daydreaming,

where can this free flow take us and why do we need it so badly?

We are going to make objects in and of time using documentary video, various editing apps and music. You are welcome to add your own stuff to the mix.

 

16. februar hadde vi gleden av å bli bedre kjent med artist, produsent og låtskriver Liza Vassilieva! Hun hadde blant annet nylig sluppet låten «Stay» sammen med produsenten Hamang, og ga oss litt innblikk i prosessen bak hvordan låten ble til, samt behind the scenes for det som til slutt ble musikkvideoen som nå ligger ute. Liza fortalte om sin reise og hvordan hun startet sin musikk-karriere, og kom i kontakt med låtskriver-nettverket i Trondheim, og etterhvert begynte å skrive og produsere sine egne låter både alene og sammen med andre. I løpet av workshopen fikk vi blant annet oppgave å utifra et bilde, skrive ned flest mulig ord for å kunne bygge videre på assosiasjoner og generere ideer, og jobbe med konsept og tekst til en låt.

 

15. mars på SNAKKS var vi så heldige å få besøk av artist og låtskriver Anne Mali! Hun har lang erfaring med låtskriving og det å jobbe i team i studio, og har blant annet deltatt på en rekke låtskriver-camper og kunne gi oss noen tips og triks om hvordan komme igang, og ikke minst hvordan ikke gi opp hvis en står fast! Hun har og jobbet mye med k-pop og lærte oss hvordan tenke konsept, viste oss noen eksempler og forklarte hvordan en jobber med en brief, hva det vil si å få en cut og hvordan fungerer en split sheet. Og ikke minst hadde vi en fin diskusjon rundt viktigheten av og hvordan en kan skape en safe space i studio, og legge til rette for god kommunikasjon og gjensidig respekt som er viktig når en skal jobbe sammen i et kreativt team!