For å markere advent i år ønsker vi i #AKKSfamilien å trekke frem inspirerende trommiser, bassister, produsenter og gitarister du bør vite om, hver uke frem mot jul! Lær om, og hør på musikken til disse dyktige musikerene og produsentene når du trenger et avbrekk fra julemusikken, og la deg inspirere til å holde øvingen og musikk-motivasjonen oppe når vi nå avslutter det som har vært et litt rart musikkår. God adventstid fra hele #AKKSfamilien!

Tora Dahle Aagård (NO)

 

Tora Dahle Aagård er en norsk gitarist, låtskriver og vokalist fra Trøndelag som blant annet står bak bandet TORA. TORA har gitt ut to kritikerroste album og jobbet med internasjonale artister som Aaron Sterling og Joey Landreth. Aasgård har også spilt i Royal Albert Hall i London under The Norwegian Blues Adventure i november 2019. Hun har en populær Instagramprofil (@toradaa) med over 130 000 følgere hvor hun blant annet legger ut klipp av hun som jammer og covrer låter. I tillegg skrev hun historie i 2018 da hun ble den første kvinnelige gitaristen fikk en sponsoravtale med den britiske gitarprodusenten Chapman Guitars, og hun er internasjonal ambassadør for den franske gitarprodusenten Marceau Guitars, som har laget en skreddersydd signaturgitar for henne. Bli kjent med Toras favorittlicks, høyrehåndsteknikk og mer her:

 


 

Sister Rosetta Tharpe (US)

Hvordan lager man en liste over kvinnelige gitarister uten å inkludere Sister Rosetta Tharpe! Rosetta Tharpe omtales som The Godmother of Rock and Roll, og var et stort forbilde for tidligere rockegitarister som Elvis, Johnny Cash og Little Richard. Hun var en pioner på sitt felt, og var blant de første til å bruke distortion i sin gitarspilling. Se en av hennes ikoniske opptredener under!

 


 

Marie Ulven (NO)

Marie Ulven er en norsk gitarist, vokalist og låtskriver, og hun står bak artisten girl in red. Hun er blant de mest elskede og spennende nye artistene i både Norge og utlandet. Ulven er også blitt et ikon for skeive i hele verden, og frasen “Do You Listen to Girl in Red” blir brukt som en måte å finne ut om noen er skeive. Hun har vunnet flere priser, blant annet Årets Urørt av P3 i 2018, og Årets Artist under P3 Gull 2020. Se hennes energiske opptreden under P3 Gull 2018 her.

 

 


 

Credit: Photo by RMV/Shutterstock (10249333n) Against Me! – Laura Jane Grace  BottleRock Valley Music Festival, Day 2, Napa, USA – 25 May 2019 Foto: Youtube

Laura Jane Grace (US)

Laura Jane Grace er låtskriver, gitarist og trans-aktivist som har skrevet den kritikerroste biografien “Tranny” om sitt liv som punkmusiker og sitt liv som trans-kvinne. Hun er grunnlegger, gitarist, låtskriver og vokalist i punk-bandet Against Me!, og er også aktuell med soloprosjektet Laura Jane Grace & The Devouring Mothers. Se Grace spille “True Trans Soul Rebel” på Reading Festival i 2015 her.

 


 

 Foto: Youtube

Leah Røkke (NO)

Leah Røkke er gitarist, vokalist og låtskriver fra bandet Hudkreft. Hudkreft er et politisk engasjert punkrock-band og ble startet opp etter LOUD!-leir i 2016. De har blant annet spilt på Frysjastock og Askerfestivalen, og har arrangert egen festival, Helt OK Festival i Sandvika.