GAIN 2020 – produsentkurs

GAIN er et produsentprosjekt i regi av AKKS Bergen med mål om å øke andelen musikkprodusenter som identifiserer seg som kvinne, ikke-binær eller transperson.

Har du lyst til å treffe andre som er likesinnede musikkprodusenter i startfasen, finne musikksamarbeid og bli en del at et positivt og inkluderende miljø? Da er GAIN noe for deg!

 

En musikkprodusent har ansvaret for blant annet kontroll av innspillingsøkter, musikalsk veiledning av artister, og jobber med innspilling, miksing og mastering. AKKS Bergen sitt produsentkurs vil gi deg en god introduksjon til produsentens verden. Her får du kjennskap til de tekniske aspektene av en musikkprodusents jobb.



Deltakerne vil danne en gruppe, som sammen med en instruktør vil jobbe kreativt i produsentrollen gjennom høstsemesteret. Vi legger opp til at kursdagene skal være et sosialt treffsted, der man vil jobbe sammen, utveksle ideer og la seg inspirere av hverandre. Underveis vil vi besøke ulike studioer og få gjesteforelesere som gir påfyll.

Neste kursrunde blir høsten 2021.

Er du interessert i å delta på GAIN-kurs i 2021? Ta kontakt med oss via dette skjemaet eller send en e-post til kontoret@bergen.akks.no, så tar vi kontakt med deg når vi setter opp nye kurs.




Målgruppe

GAIN er for jenter, ikke-binære og transpersoner i alderen 16-25 år, og passer for deg som ønsker å utvikle deg som produsent i felleskap med andre. Vi ønsker et sosialt og kunnskapsrikt opplegg med produksjonsøkter og kunnskapsutveksling.


Forkunnskaper

GAIN krever ingen forkunnskaper, men er for deg som allerede er i startgropen med en DAW som f.eks. Ableton Live, Protools, Logic Pro eller Cubase og ønsker å jobbe med musikkproduksjon. De fleste programmer har gratis prøveversjoner, som det er mulig å laste ned og teste ut på forhånd, dersom du ønsker det.

Vi legger opp til at man skal vise fram eget arbeid og jobbe i programvaren underveis. Uavhengig av hvor lenge eller hvor mye man har jobbet med programvare, er det viktigste at du ønsker å utvikle deg selv musikalsk og som produsent, og ønsker å utveksle ideer og tips med andre.



Hovedinstruktør på kurset er Vilde Tuv

Vilde Tuv er kjent som låtskriver og artist, og for sine særegne opptredener som one-woman band. I 2016 gav hun ut sitt debutalbum D´meg som fikk svært gode kritikker og ble nominert til Spellemannsprisen. I 2015 studerte hun elektronisk musikkproduksjon på Jyderup Højskole, og siden det har hun produsert sin egen musikk for live-opptredener,utstillinger og danseforestillinger i tillegg til å være en aktiv DJ.

Den neste utgivelsen er produsert av Vilde selv, og kommer i november på Poesy Records. Selv om de siste produksjonene hennes har dreid seg rundt blokkfløyte og trance-arpeggioer, har hun en stor kjærlighet for alt fra popmusikk, elektronisk og eksperimentell musikk, visesang og rap. Vilde gleder seg veldig til å lære bort alt hun kan, og å lære seg nye ting sammen med deltakerne!



Eksempel kursopplegg 2020

Kursdag 1 – Velkommen til GAIN

Instruktør Vilde Tuv vil dele sine erfaringer, tips og triks for å finne sitt eget lydbilde med utgangspunkt i produksjon av egen musikk. Hun vil gi deltakeren et innblikk i hennes egen soniske reise – fra de første skissene til ferdige produksjoner.

Til første kursdag tar du med deg egen musikk du har laget, og skisser om du har, eller du kan ta med musikk du liker og kunne tenke deg å lage.

Kursdag 2 – MIDI og softwareinstrumenter

Kristian Stockhaus.

Gjennomgang av MIDI til å programmere softwareinstrumenter og hvordan MIDI kan styre synther og andre ting utenfor datamaskinen. Vi ser på ulike softsynther og synthprogrammering. Hvordan fungerer de? Hvordan manipulerer vi lyden i dem?

Gjesteprodusent: Kristian Stockhaus.
Kristian er musiker, produsent og låtskriver. Han spiller i bandene Ungdomskulen, Healthy Boys og Lekende Lett, og styrer skuten i soloprosjektet Stockhaus. Han kjøpte sin første synth da han var 17 år (en Korg Sigma) og har inkorporert synth i stort sett all musikk han har laget siden.

Stockhaus har eget studio på Dokken som heter Längtan, rommet er fylt med gamle og nye synther, trommemaskiner, effektpedaler og tradisjonelle instrument som bassgitar og vanlig gitar.

Kursdag 3 – Instrumentopptak

Hvordan jobber produsenten i studioet med musikkprogramvare for innspilling? Vi lærer å stille inn lydnivå, gjøre opptak, akustikk og hvordan vi kan bruke ulike samples.

Vi besøker gjesteprodusent Matias Tellez i Skogen Studio og ser på hvordan de jobber og tar instrumentopptak. Vi går gjennom mikrofontyper brukt til instrumentopptak og hvordan rigge disse opp. Vi tar opp lydmaterialet som deltakerne får med seg hjem og kan eksperimentere med.

Swicha Artista

Kursdag 4 – Vokalopptak

Vi jobber med vokalopptak: innspilling av vokal, både i form av de tekniske aspektene, samt kunstnerisk og kreativ vokalproduksjon. Vi tar opp lydmaterialet som deltakerne får med seg hjem og kan eksperimentere med.

Gjesteprodusent: Swicha Artista.
Swicha er en 23 år gammel hip hop artist som driver med alt fra å lage sanger, innspilling, mixing, spille instrumenter, lage beats til filming og redigering av musikkvideoer.

 

Kursdag 5 – Jobbe-session med innspilt materiale

Vi går gjennom hjemmelaget materiale. Hva har man gjort med lydopptakene? Feedback og input.

Kursdag 6 – Miksing, mastring og publisering

Vi snakker om hva som er jobbet med hjemme. Feedback og input. Vi snakker om publisering: Spotify og albumproduksjon.

Jørgen Træen

Gjesteprodusent Jørgen Træen fra Duper Studio går gjennom miksing og mastring. Jørgen Træen har jobbet aktivt som musiker, komponist, lyddesigner, masterings-tekniker og musikkprodusent i over 20 år. Sammen med Yngve Sætre har han drevet Duper studio siden 1997. Som produsent og tekniker har han jobbet på flere hundre utgivelser med blant annet artister som Susanne Sundfør, Motorpsycho, Highasakite, Sondre Lerche og Fjorden Baby. Han har også turnert og gitt ut flere plater med prosjekter som Sir Dupermann, Toy og Golden Serenades.



Musikkaktivitet for alle

AKKS Bergen ønsker ikke at økonomi skal stå i veien for deltakelse på våre kurs. Vi har derfor et begrenset antall plasser som er gratis til de under 18 år og der familien har begrenset økonomi. For å benytte deg av tilbudet velger du dette i påmeldingsskjema. Har du Aktivitetskortet fra Bergen kommune kan dette også benyttes hos oss. Har du spørsmål ta kontakt med oss på kontoret@bergen.akks.no. Denne ordningen er støttet av BUFDIR.


Er du usikker på nivået ditt eller har andre spørsmål?
Ta gjerne kontakt med oss på kontoret@bergen.akks.no.

 

Kursene er støttet av Kulturrådet